گلوگاه ما

تعداد بازدید: 15,818 بازدید
|
کد خبر: 4053
تاریخ انتشار: 17 جولای 2012

گاها پیش میاد که توی اخبار و گفتگو ها درباره “سازمان ناتو” چیزهایی می شنویم. ولی ممکنه دوستانی مثل من بوده باشن که از این سازمان، اطلاعات کمی داشته باشن.

مثلا امروز توی خبرهای جدید خوندم که آلبانی و کرواسی رسما به ناتو ملحق شدند و با خودم فکر کردم که ناتو چیه ؟! برای همین تصمیم گرفتم دربارش بخونم و اینجا هم بنویسم تا شاید کسی باشه که بخواد با ناتو آشنا بشه. از این به بعد هم سعی می کنم این چنین مواردی رو بررسی کنیم و توی سایت دربارشون بنویسم.

چیزی که ما در فارسی به آن ناتو می گوئیم درواقع کلمه NATO هست که خود مخفف North Atlantic Treaty Organization به معنی سازمان پیمان آتلانتیک شمالی می باشد. آتلانتیک درواقع همان اقیانوس اطلس در زبان فارسی است. این پیمان را آتلانتیک شمالی نامیدند زیرا ۲۸ کشور عضو (الان در ویکیپیدا انگلیسی با اضافه شدن دو کشور آلبانی و کرواسی درست نوشته شده ولی نسخه فارسی رو مثل اینکه خودم باید تصحیح و به روز کنم !) در اطراف اقیانوس اطلس شمالی هستند و امریکای شمالی و غرب اروپا را شامل می شوند.

 

کشور های عضو ناتوکشور های عضو ناتو

این پیمان یک پیمان نظامی – سیاسی به شمار می آید. در ماده پنجم از این پیمان ذکر شده است که: حمله نظامی به یکی از کشورهای عضو به معنی حمله به تمام این کشور هاست. این پیمان در ۲۵ فروردین سال ۱۳۲۸ (۴ آپریل سال ۱۹۴۹) در  واشنگتن آمریکا تهیه و تصویب شد و امسال ۶۰ سالگی آنرا گرامی داشتند !! درواقع هدف اولیه و اصلی اون نگرانی از خطر شوروی سابق ذکر شده است.

ناتو در سالهای اولیه بیشتر یک پیمان سیاسی بوده و هیچ استفاده و عملی نداشت تا اینکه در جریان جنگ کره (۱۹۵۰) برای اولین بار مورد توجه قرار گرفت. از اهداف اولیه این پیمان اینگونه یاد می کنند که ” آمریکا باشد ! روسیه خارج شود ! آلمان متوقف گردد !”

مقر ناتو ابتدا در فرانسه قرار داشت و لی بعد از اعتراض ژنراد دوگل در سال ۱۹۶۶ به عملکرد سیطره طلبانه آمریکا ، مقر ناتو به بروکسل منتقل شد.

با فروریختن دیوار برلین در سال ۱۹۸۹ ناتو توانست مرز های سیاسی خود را تا حوضه بالکان گسترش دهد و به دشمنان بالقوه در شرق خود نزدیک تر شود ولی اولین حرکت اساسی و بسیار مهم ناتو رو می توان به فعالیت آن بعد از حملات تروریستی ۱۱ سپتامبر مربوط کرد که ناتو تجدید ساختار پیدا کرد و برای عملیات در افغانستان و عراق تجهیز شد. درواقع این تحرکات همان اصل پنجم این پیمان بود که برای اولین بار مورد استفاده قرار گرفت !

ناتو در یازدهم سپتامبر برای اقدام اولیه، دو عملیات برزگ را ترتیب داد که یکی از راه دریا بود و هدف آن متوقف کردن حرکت تروریست ها از طریق محور های دریایی ذکر شده است.

ناتو با تشکیل نیروهایی بین الملی، متشکل از کشورهای عضو و با رای گیری از اعضا اقدام به پیاده سازی نیرو در افغانستان کرد. همین سناریو نیز در باره عراق صورت گرفت که البته پشت پرده های سیاسی آن بسیار بسیار تاثیر گذار بوده و از این جهت بود که این پیمان را پیمانی سیاسی نیز می نامیم .

درباره ساختار سیاسی و نظامی و تجهیزات این سازمان نیز می توان مفصل صحبت کرد ولی ما در اینجا به همین میزان اکتفا می کنیم.

اطلاعات بیشتر:

ناتو در ویکیپدیا فارسی | ناتو در ویکیپدیا انگلیسی | سایت رسمی سازمان ناتو | متن کامل پیمان آتلانتیک شمالی



ارسال نظرات
نام:
ایمیل:
* نظر: