حضور قومیت های اصیل ایرانی، زینتبخش جشن «تیرگان»/ تلاش برای ثبت جهانی «دماوند کوه» همچنان ادامه دارد

جشن روز ملی دماوند با برپایی ۲۰ غرفه نمایشگاه در بخشهای صنایع دستی، عکس، غذاهای سنتی، فروش تجهیزات و لباس کوهنوردی و زیست محیطی فعالیت خود را از ساعت ۹ صبح برای بازدید از علاقهمندان به این قله بزرگ آغاز کرد.
در این جشن بسیاری از قومیتهای ملی با پخش موسیقی میدانی با آلات موسیقی استانی به معرفی فرهنگ و آیین موسیقی بومی و محلی خود میپردازند.
موسیقیهایی همانند “هالای” که مخصوص ایل شاهسوند از توابع ایل استان مرکزی است و توسط پژوهشگران این استان مورد بازشناسی قرار گرفت، به همراه دو ساز دغل و کرنا، تولیدکننده آهنگی برای مراسمهای عروسی همراه با دستمال و چوببه به نمایش در میآید، و به گفته برگزار کنندگان، وجود چوب در این موسیقی اقتدار مردان ایل در مقابل دشمنان و متجاوزان به خاک میهن را نشان میدهد.
اجرای موسیقی بوشهری ،خراسانی ،مازندرانی و لری از دیگر آیین خطهای از تمدن سرزمین کهن ایران بوده که با ابزار موسیقی نیانبان و تنبک به اجرای موسیقی بندر بوشهر پرداخت، موسیقی که هم در عزاداریها و هم در شادیها مورد استفاده قرار میگیرد.
در دوازدهمین سال از جشن ملی دماوند، خراسانیها نیز با آئینهای زیبای خراسانی حرفی برای گفتن داشتند و در کنار موسیقی سنتی و بومی مازندرانیها با للهوای خود، صدای آن را به گوش بااقتدارترین و استوارترین نماد جغرافیایی کشور، قله دماوند، رساندند.
دوستداران دماوند کوه با برگزاری نشستی با حضور مسئولان استانی و شهرستانی و بیش از پنج هزار نفر از هواداران محیط زیست از سراسر کشور در سالن ورزشی دانشگاه ورزشی نشستی تشکیل میدهند که در خصوص محیط زیست تبادل نظر میکنند.
در این همایش قطعنامهای هم خطاب به رییس جمهور توسط مردم امضاء شد که مخالفت خود را با جابهجایی و انتقال آب به دلیل داشتن تبعات زیست محیطی واجتماعی برای دریای خزر و سرچشمههای آن به فلات مرکزی سمنان اعلام کردند.
در همین راستا نائب رئیس انجمن دوستداران دماوند کوه در گفتوگو با خبرنگار ما با بیان اینکه جشنواره تیرگان با همت این انجمن مردم نهاد تشکیل و در چند سال اخیر به عنوان یکی از بزرگترین همایش زیست محیطی خاورمیانه در آمده است، خاطرنشان کرد: این جشن همه ساله در دامنههای کوه البرز در شهر رینه برگزار میشود و دوازدهمین دوره آن امسال به علت تقارن با ماه مبارک رمضان به تعویق افتاد و یکم مرداد در دانشگاه پیام نور رینه اجرا شد.
مهشید روحانی جشن تیرگان را در واقع گرامیداشت عنصر آب دانست و افزود: آب یکی از چهار عنصری است که در ایران باستان به آن توجه ویژهای میشد و همچنین در دین اسلام مهریه حضرت زهرا (س) و نزد ما مسلمانان از قداست خاصی برخوردار است.
وی ۱۳ تیر همان روز مشخص شدن مرز ایران توسط تیرآرش کمانگیر عنوان کرد و افزود: این جشنواره نه تنها برای برگزاری سنتهای ایران باستان است بلکه روزی است که با تلاشهای فراوان انجمن دوستداران دماوند کوه توانستیم کوه دماوند را ثبت ملی کنیم.
عضو هیئت اجرایی برپایی جشن تیرگان با اشاره به اینکه اولویت اصلی ما برای برپایی این جشنواره حفظ محیط زیست و دماوند کوه است، تصریح کرد: چهار سال این انجمن در تلاش است تا کوه دماوند را ثبت جهانی کند و اقدامات لازم برای ثبت جهانی این قله فراهم شد.
روحانی به نحوه برگزاری این جشن و برنامههای این مراسم اشاره کرد و گفت: غرفههای زیست محیطی از جمله غرفه محصولات ارگانیک، غذاهای محلی، موسیقی اقوام که از ۶ قوم حضور دارند، نشست تخصصی گفت و شنود زیست محیطی با مسولان کشور و همچنین موسیقی میدانی و رقصهای محلی در سین اجرای این برنامه دیده میشود.
وی با بیان اینکه سال گذشته حدود هشت هزار نفر جمعیت در این مراسم شرکت کردند، یاد آور شد: کوهنوردان که قصد صعود به قله دماوند را دارند، صعود خود را با برپایی جشنواره تیرگان هماهنگ میکنند تا در این مراسم شرکت کنند و به همین دلیل همه ساله شاهد حضور کوهنوردان خارجی در این مراسم هستیم.
نائب رئیس انجمن دوستداران دماوند کوه در پایان از حضور چهرههای مطرح سیاسی و هنرمندان بنام کشور در این جشنواره خبر داد و گفت: مبلغی بالغ بر ۴۰ میلیون تومان برای این مراسم هزینه میشود که تامین آن به طور کامل مردمی است.
برچسب ها :اجتماعی ، اخبار ، پژوهشی ، تحلیلی ، جدید ، خبر ، خبری ، داغ ، سایت ، سیاسی ، شهرستان ، علمی ، فرهنگی ، فوری ، گلوگاه ما ، مهم
- نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
- نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : 0