بلاغ بررسي ميکند؛
دکلبندان مردانی از جنس انرژی/ قطب دکلبندی ایران در چالش اساسی

به گزارش گلوگاه ما به نقل از بلاغ، مشاغلی هستند که با همه مخاطرات و تهدیدها، بهدلیل استراتژی و پراهمیتبودن آنها، نقش مهمی در زندگی جامعه دارند و دست بر قضا، جامعه و آحاد مردم نیز از آنها چندان اطلاعی نداشته و از مصائب و آلام این شاغلان بیاطلاعند.
معرفی شغلی مرگبار
دکلبندی از زمره مشاغل پرخطر بشمار میرود، که نگاهی به آمار تلفات این حرفه، نشانگر سخت و بغایت زیانآور بودن این شغل است.
طبق آماری که در آبان ماه سال جاری اعلام شد، بین ۸۰ تا ۹۰ درصد دکلبندان کشور از شهروندان گلوگاهی هستند و این آمار نشان دهندهی شجاعتی است که در دل فرزندان این شهرستان پنهان است.
حدود ۲ هزار و ۵۰۰ نفر از شهروندان و جوانان گلوگاه دکلبند هستند و تا کنون ۲۱۴ نفر از جوانان جان خود را در این شغل از دست دادهاند، برخی خانوادهها پدر و پسر یا دو برادر در این راه گذاشتند و ۱۳۵۰ نفر نیز طی چندین سال مصودم شدهاند.
فهرست بلند مشکلات بحرانآفرین
نخستین قدمهای بررسی مشکلات دکلبندان گلوگاهی از سال ۸۵ توسط فرمانداران سابق برداشته شد و هم اکنون توسط فرماندار و نمایندگان دکل بندان بشدت پیگیری میشود.
نبود فرصتهای شغلی در گلوگاه این شهرستان را به بالاترین درصد بیکاری رسانده است، اما چیزی نمیتواند مشکلات و مسائل دکلبندان را از نظر خانوادههای آنها تغییر دهد.
اکثر جوانان گلوگاهی بعد از گذراندن دوران سربازی و اکثراً با مدرک دیپلم و نبود شغل مناسب، به این کار روی میآورند.
انتخاب شغل مرگبار از سر ناچاری
تن دادن به شغل سخت دکلبندی در سرما یا گرمای طاقت فرسای مناطق مختلف کشور یا خارج از کشور اعم از افغانستان، لبنان، عراق، کشورهای آفریقایی و دوری از خانواده بمدت چندین ماه، مواردی از سختیهای این شغل است.

دکلبندان سختیها و خطرات آن را پذیرفتهاند، باید نگاه جدیدی به دکلبندی شود و همه اقشار جامعه باید آگاه باشند که شغلی هم به نام دکلبندی مانند کارگر معدن وجود دارد، دکلبندان سرمایههایی گرانبها برای کشور ما جهت رسیدن به سرمایههایی بزرگتر هستند.
دردهای کشنده بدون متولی
مشکلاتی همچون بیمه نبودن بیشتر دکلبندان، نداشتن تشکلی که بتوانند حق خود را از آن مطالبه کنند، در اختیار نداشتن لباس، کلاه و کفش ایمنی و اهمیت ندادن کارفرما است.
هر چند تشکیل اتحادیه تعاونی دکلبندان و پیگیری آن توسط مسئولان مربوطه در شهرستان، از مسائل مهمی است که در دستور کار قرار دارد و با شکل گیری تعاونی و توانمندسازی آن بسیاری از مشکلات ناشی از عدم وجود ایمنی، رعایت نکردن استانداردها و مسائل بیمهای حل خواهد شد.
انتخاب بین بد و بدتر
جوان دکلبندی که فوق دیپلم برق دارد در گفتگو با خبرنگار ما گفت: با توجه به اینکه پدرم هم بازنشسته شرکت برق است، اما شغلی پیدا نکردم و مجبور شدم به این کار روی بیاورم، همه شغلها برای خود دارای صنف مخصوص هستند، اما متاسفانه دکل بندی از صنف حمایتی مناسب برخوردار نیست.
وی در خصوص بیمه دکل بندان گفت: حق بیمه آنها بسیاری اوقات توسط شرکتها و پیمانکاران به موقع یا اصلاً پرداخت نمیشود و آنها در هنگام بازنشستگی با مشکل روبرو میشوند.

افرادی که در کارهای سخت و زیان آور مشغول به کار هستند میتوانند با ۲۰ سال سابقه پرداخت حق بیمه در مشاغل سخت و زیان آور به صورت متوالی یا ۲۵ سال به صورت متناوب، تا سقف ۳۵ روز حقوق بازنشسته شوند؛ یعنی به ازای هر سال، ۱٫۵ سال برای بیمه شده به عنوان سابقه محسوب و به همان میزان هم از خدمات تأمین اجتماعی بهرهمند میشود، ضمن آن چهار درصد حق بیمه و مستمری هنگام تقاضای بازنشستگی برای مدت مذکور محاسبه و از کارفرما مطالبه میشود.
دکلبندی تا اواخر سال ۹۱ در قوانین و مقررات کشور در تمامی بخشها، شغل محسوب نمیشد، یعنی نه تنها به صورت مشخص در لیست مشاغل تعریف شده سازمان تأمین اجتماعی قرار نداشت، بلکه به عنوان شغل آزاد نیز شناخته نمیشد.
اما این سوالی است که بسیاری از دکلبندان بیمه شده همواره در حال یافتن پاسخ آن هستند، ولی متأسفانه تاکنون این شغل جزء مشاغل سخت شناخته نشده است.
در گلوگاه فرصتهای شغلی کمی توسط ارگانهای مختلف با مشکلات فراوان ایجاد شده است، اما این میزان در شهرستان رضایت بخش و پاسخگو نیست.
آنچه که مهم است ایجاد اشتغال و حمایت از تولید ملی است و یقیناً اگر شغلی مناسب وجود داشته باشد، این افراد مجبور به ادامه اشتغال در شغل پر خطر دکلبندی و به خطر انداختن جان خود نخواهند بود.

تشکیل تعاونی دکلبندان گلوگاه
یکی از مشکلاتی که همواره دکلبندان با آن رو به رو هستند، سهل انگاریهای فراوان پیمانکاران در فراهم کردن شرایط ایمنی کامل و بیمه نکردن کارگران است، که تشکیل تعاونی یا اتحادیه میتواند این مشکل را برای همیشه برطرف کند و از آنجایی که دکلبندی حرفهای بسیار سخت و خطرناک است، اما حقوقی که به کارگران دکل بند پرداخت میشود، بسیار ناچیز و اندک است و درآمد اصلی دکل بندی به حساب پیمانکار واریز میشود و کارگران این شغل همچون بالا کار، پایین کار و سیمکش نصیبی جز حوادث تلخ که منجر به فوت و معلولیت میشوند، ندارند.
همچنین به دلیل مهارت دکلبندان گلوگاهی بسیاری از آنان برای نصب دکلهای برق به خارج از کشور اعزام میشوند، اما برای دریافت حداقل حقوق و خدمات بیمهای با مشکل روبرو هستند.

اشتغال دانشجویان، مخترعین و روی آوردن آنها به دکلبندی
یکی از دکل بندان با بیان اینکه جوانان گلوگاه به دلیل مسائل اقتصادی و نداشتن در آمد به این حرفه روی میآورند، گفت: شاید در افکار عمومی اینگونه تصور شود که جوانان گلوگاهی به دلیل نداشتن سواد کافی به این کار روی آورده باشند، اما همیشه اینطور نبوده و دکلبندی تنها برای افراد بیسواد یا با مدرک تحصیلی پایین نیست؛ چون در بین این کارگران فارغالتحصیلان و یا دانشجویانی از دانشگاهها دیده میشوند که وقت تعطیلات خود را برای تأمین هزینه دانشگاه به دکلبندی میروند.
یکی از مخترعین جوان شهرستان گلوگاه به نام حسن عظیمی گلوگاهی کارشناس الکترونیک به دلیل برق گرفتگی مردان دکلبند به فکر ساخت سیستمی افتاد که بتواند برق دار بودن یا نبودن سیمهای برق فشار قوی دکلها را از فاصله دور تشخیص دهد، که در نتیجه موفق به ساخت تست فاز هوشمند، شد که در چند نمونه مختلف با قابلیتهای متفاوت به مرحله ساخت رسید.

به گزارش بلاغ، دکلبندان همه دست به کار میشوند، ولی پیش از همه باید مواظب باشند تا خودشان قربانی بعدی شغل مرگبار و طبیعت خشن در دور افتادهترین نقطه زیستگاه آدمی نشوند.
این قصه زندگی مردانی است که رزقشان به طناب مرگ گره خورده است، مردانی شجاع و نترسی که به طناب مرگ آویزان میشوند تا انرژی برق را از سختترین راهها به دورترین نقاط برسانند و برای این کار از جان خود مایه میگذارند تا کمترین هزینه به طبیعت و انسان تحمیل شود.
برچسب ها :دکل بندان ، دکلبندان گلوگاه ، کل ، گلوگاه ، مشکلات
- نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
- نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : 0